Son yıllarda diş hekimliğinde gerçek anlamda çığır açan materyaller ve uygulamalar geliştirilmiştir. İmplantlar ve zirkonyum materyalleri ise en çok bilinen, tercih edilen ve en önde gelen uygulamalar arasındadır. Günümüzde estetik beklentilerin artmasıyla metal destekli restorasyonların yerini yüksek kuvvetlere oldukça dayanıklı ve diş renginde olan zirkonyum alt yapılı, metal desteksiz restorasyonlar almıştır. Zirkonyum esaslı restorasyonlar; hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek dayanıklılıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih edilmektedir.

Porselenin kırılgan yapısından dolayı kuron ve köprü restorasyonlarında porselenin sağlamlığını arttırmak için alt yapı olarak sert, dayanıklı bir madde kullanma zorunluluğu vardır. Zirkonyum destekli restorasyonlarda bu madde zirkonyum alaşımından meydana gelmektedir. Son teknoloji ürünü bu alt yapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Zirkonyum alt yapılar, bilgisayar destekli sistemlerle (CAD/CAM sistemleri) ve el değmeden üretildikleri için aşındırılan dişe uyumları mükemmeldir. Zirkonyum destekli restorasyonlar, metal destekliler kadar sağlam yapıdadır, düzgün yapıldıkları takdirde ve hasta tarafından bakımları yapıldığı sürece uzun yıllar sorunsuz olarak hastanın kendi dişiymiş gibi hizmet vereceklerdir.

Zirkonyumların yapımında amaç daha doğal, daha estetik sonuçlar elde etmektir. Doğal dişler ışığı geçirir, belli bir transparanlığı vardır. Metal destekli restorasyonlar alt yapıdaki metal sebebiyle ışığı geçirmez ve daha mat bir görüntü sunar. Zirkonyum ise doğal dişin ışık geçirgenliğine sahiptir, böylece daha doğal görünümler sunar. Zirkonyum tamamen doku dostudur, diş eti ile uyumu metal destekli restorasyonlara göre çok daha iyidir.

Ön ve arka bölge kuron protezlerinde
Ön ve arka bölge köprü protezlerinde
İmplant üstü kuron ve köprü protezlerinde

Yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez.
Zirkonyumun ışık geçirgenliği özelliği ile doğal diş yapısına çok benzer bir görünüm sağlanır. Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür.
Metal destekli restorasyonlara göre dişe tutunmaları daha yüksektir.
Alt yapısında metal olmadığı için diş-diş eti sınırında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.

Bakteri plağı birikimi daha metal destekli restorasyonlara göre daha azdır.

Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.

Ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.

Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) alerjisi olan bireylerde güvenle kullanılır.

Diş etinde morumsu bir görünüme neden olmaz.