Sağlıklı dişlerle, bembeyaz bir gülümseme hem kişinin kendine olan güvenini, hem de toplumsal ilişkilerini geliştiren bir unsurdur. Güzel bir gülümsemenin altın anahtarı yüz biçimi ve dudak yapısıyla uyumlu dişlere sahip olmaktır. Gülüşümüzü etkileyen pek çok faktör vardır. Yaş, cinsiyet, yüzün şekli, dudaklar, diş etlerinin konumu ve dişler gülüş tasarımı için önemli birer unsurdur.

Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, kişiye güzel bir gülüş kazandırmaktır. Bu tedavide diş hekimi kişisel istekler ile sağlık ve doğallığı göz önünde bulundurarak bir gülüş planı yapar. Güzel bir gülümseme için neler yapılması gerektiğini belirler.

Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Bireyin gülüşünden memnun olmaması, gülerken ağzını kapatmaya çalışması, dişlerinin şekil ve renginden rahatsızlık duyması bu konuda en sık rastlanan durumlar arasındadır. Diş hekimliğinde estetik maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları çözümlenebilmektedir.

Gülüş tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir. Porselen laminate veneer, kompozit veneer, porselen dolgular, zirkonyum ve tam seramik restorasyonlar, metal-porselen restorasyonlar, diş eti şekillendirilmesi gülüş tasarımı yapılırken başvurulan tedavi seçenekleridir. Ortodonti ile dişlerin düzeltilmesi ve ihtiyaca bağlı olarak beyazlatma tedavisi yapılması da güzel bir gülüşün kazanılmasını sağlayacaktır.

Gülüş Tasarımının Aşamaları Nelerdir?

İlk başta bireyin ağız hijyeni ve diş eti sağlığı değerlendirilmelidir.Gülüş tasarımına ilk önce yüz hattınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başlanır ve buna göre diş formu belirlenir.Bireyin diş etlerinin gülümsediği zamanki görünümü değerlendirilir. Diş eti simetrisinin sağlanması için neler yapılması gerektiği belirlenir. Dişlerin duruşları, yönleri ve birbiriyle ilişkisi, dişler arasındaki boşluklar değerlendirilir. Diş - diş eti ilişkisi kontrol edilir. Dişler arası kontak ilişkileri, dişlerin görünen boyutları ve en-boy oranları, dişlerin formları, karakterleri, yüzey dokusu incelenir. Kesici kenarlar arası ilişki ve dudaklarla kesici kenar ilişkisi değerlendirilir.