
Diş Eti Hastalıkları
İltihabın erken dönemlerinde sadece diş etinin sağlığı bozulur. Bu aşamada hastalık "gingivitis" adını alır. Diş eti kırmızı ve şiştir, diş fırçalanırken, bazen de kendi kendine meydana gelen dişeti kanaması mevcuttur. Gingivitisin çok erken dönemlerinde, hastanın ağız hijyeninin iyileştirilmesi ve diş hekimi tarafından plak kontrolü ile ilgili bilgilendirilmesi, hastalığın tedavisi için yeterli olabilir. İlerlemiş gingivitisin tedavisi detertraj (diş taşı temizliği) ile yapılır.
İltihabın diş eti düzeyinden diğer periodontal dokulara geçmesi (periodontitis) ile diş eti çekilmeleri meydana gelerek dişlerde soğuk, sıcak gibi uyaranlarla hassasiyet meydana gelebilir. Daha ileri safhalarda dişlerin etrafında apse oluşmasına, dişlerin sallanmasına ve kaybına neden olabilir.


Periodontitisin tedavisi diş taşı temizliği ile başlar. Bir kaç seans süren bu tedaviyi, diş kök yüzeylerinin kürete edilmesi işlemi takip eder. Erken aşamalarda bu tedaviler dokuların sağlığına kavuşması için yeterli olabilir. Hastalığın daha ilerlemiş formlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Kemikteki deformasyonun şekline göre, kaybedilmiş kemiğin bir kısmının geri kazanılmasına mümkün kılabilecek bazı teknikler bu aşamada uygulanabilir. Cerrahi müdahalenin amacı; derin ceplerdeki diş taşlarını ve hastalıklı dokuları ortamdan uzaklaştırarak iyileşmenin olabilmesi için kök yüzeylerini düzleştirmek ve diş etlerine kolay temizlenebilmesi için şekil vermektir. Ağızda tutulması mümkün olmayan dişlerin çekimi, ilerlemiş vakalarda tedavi planının bir parçası olabilir.