
Diş Beyazlatmak (Bleaching)
Doğal beyazlığını kaybeden dişleri tekrardan eski beyazlığına kavuşturmak ve dişleri beyazlatmak için birçok farklı yöntem ve ürün uygulanmaktadır. Beyazlatıcıların içerdiği etken madde genellikle hem derindeki, hem de yüzeydeki lekeleri çıkartmaya yardımcı olan, % 10-22 oranlarında karbomid peroksit veya hidrojen peroksittir. Piyasada satılan ve bilinçsizce kullanılan birçok ürünün bilimsel olarak kanıtlanmış beyazlatma etkinliği, yan etkileri ve kalıcılığı tartışmalıdır. Özel durumlar hariç, uzman diş hekiminizin kontrolünde hemen her yaş grubu insanlar için dişlerindeki sararmalardan kurtularak bembeyaz ışıltıya kavuşmak mümkündür.
Diş hekiminin muayenehanesinde uygulanan ışıklı beyazlatma işleminin seansı ekonomik ve hızlı bir sonuç verir ve dişleri önemli ölçüde beyazlatır. Ancak, bir yıl sonra, normal bir şekilde yiyip içmenin (kahve, çay, alkolsüz içecekler) ardından, dişleriniz tekrar eski rengine yakın bir renge dönebilir ve yeni lekeler oluşabilir. Bu durumda beyazlatma işlemini tekrar etmeniz gerekebilir.
Evde beyazlatma için diş hekiminiz tarafından hazırlanan özel ağız plakları da kullanılabilir. Genellikle iki hafta boyunca günde birkaç saat veya gece boyunca plak takılır. Dişlerinizde yeni lekelenme oluştuğunu fark ederseniz, lekeleri çıkarmak için bir veya iki gece boyunca ağız plağını beyazlatıcı jel sürerek takmanız yeterlidir.


Canlılığını yitirmiş dişler zamanla koyulaşır. Bu koyulaşmış dişlerin ise içten beyazlatılması gerekir. İnternal bleacing adı verilen bu yöntemle renk canlılığını kaybetmiş dişler diğer dişlerin rengine dönüştürülebilir.