Diş Beyazlatmak (bleaching) dişlerin yüzeylerinde meydana gelen renkli organik ve mineral maddelerin diş beyazlatma jelleri ile temizlenmesi işlemidir. Başta yiyecek ve içeceklerin kalıntıları, boyayıcı özellikleri gibi nedenlerle doğal beyazlığını kaybederek sararan dişler, zamanla ilerleyen yaşa bağlı olarak da sararmaktadır. Dişlerin doğal ışıltısını kaybederek zamanla sararması, diş yapısına ve dış etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Doğal beyazlığını kaybeden dişleri tekrardan eski beyazlığına kavuşturmak ve dişleri beyazlatmak için birçok farklı yöntem ve ürün uygulanmaktadır. Beyazlatıcıların içerdiği etken madde genellikle hem derindeki, hem de yüzeydeki lekeleri çıkartmaya yardımcı olan, % 10-22 oranlarında karbomid peroksit veya hidrojen peroksittir. Piyasada satılan ve bilinçsizce kullanılan birçok ürünün bilimsel olarak kanıtlanmış beyazlatma etkinliği, yan etkileri ve kalıcılığı tartışmalıdır. Özel durumlar hariç, uzman diş hekiminizin kontrolünde hemen her yaş grubu insanlar için dişlerindeki sararmalardan kurtularak bembeyaz ışıltıya kavuşmak mümkündür.

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesine bağlı olarak daha güvenli, daha başarılı bir şekilde dişleri beyazlatmak mümkün hale gelmiştir. Diş beyazlatma klinik ortamda yapılabileceği gibi evde kendi imkânlarınızla da yapılması mümkündür. Dişleri beyazlatmak için uyguladığınız yöntemler ilk uygulamadan itibaren etkisini göstererek zamanla daha beyaz ve ışıltılı bir hal almaya başlar. Günümüzde beyaz dişlere kavuşmak diş kliniği ortamında sadece 1 saatte mümkün olabilir iken evde yapılan beyazlatma işlemi ile ortalama 15-30 gün arasında dişlerinizdeki sararmalardan kurtularak özlemini duyduğunuz bembeyaz dişlere kavuşabilirsiniz.

Diş hekiminin muayenehanesinde uygulanan ışıklı beyazlatma işleminin seansı ekonomik ve hızlı bir sonuç verir ve dişleri önemli ölçüde beyazlatır. Ancak, bir yıl sonra, normal bir şekilde yiyip içmenin (kahve, çay, alkolsüz içecekler) ardından, dişleriniz tekrar eski rengine yakın bir renge dönebilir ve yeni lekeler oluşabilir. Bu durumda beyazlatma işlemini tekrar etmeniz gerekebilir.

Evde beyazlatma için diş hekiminiz tarafından hazırlanan özel ağız plakları da kullanılabilir. Genellikle iki hafta boyunca günde birkaç saat veya gece boyunca plak takılır. Dişlerinizde yeni lekelenme oluştuğunu fark ederseniz, lekeleri çıkarmak için bir veya iki gece boyunca ağız plağını beyazlatıcı jel sürerek takmanız yeterlidir.

Canlılığını yitirmiş dişler zamanla koyulaşır. Bu koyulaşmış dişlerin ise içten beyazlatılması gerekir. İnternal bleacing adı verilen bu yöntemle renk canlılığını kaybetmiş dişler diğer dişlerin rengine dönüştürülebilir.

Doğal yaslanma süreci, kullanılan ilaçların yan etkisi, yiyeceklerin diş yüzeyindeki kalıntıları, çay, kahve, kola gibi içeceklerin boyayıcı özellikleri ve tutun kullanımı sebebiyle dişlerimiz zamanla doğal beyazlığını kaybederek sararmaya başlar. İçtiğimiz sulardaki flor yoğunluğu, hamilelik esnasında alınan ilaçlar da zamanla dişlerimizin sararmasına ve hoş olmayan bir görüntüye neden olabilmektedir. Güzel bir gülümseme ile kendinize olan güvenin artması ve hala genç bir görünüm için dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.

Dişlerinizi beyazlatmak için tek bir yol yoktur. Bazı kişiler, ani ve çarpıcı bir değişiklik beklerken, diğerleri beyazlatıcı diş macunu veya jelin yaptığı gibi kademeli bir beyazlamayı tercih edebilirler. Sonuçlar, doğal diş renginize, lekelerin ne kadar inatçı olduğuna ve seçtiğiniz tedaviye bağlıdır.

Hayır, diş taşı temizliği ile beraber yapılan leke çıkarma işlemi ile sadece dişin dış yüzeyi temizlenirken, beyazlatma işlemi ile dişin içine işlemiş renklenmeler de ortadan kalkmaktadır. Beyazlatmada kullanılan maddeler dişin yapısını değiştirmediğinden dişlere herhangi bir zararı da yoktur.

Yapım sırasında kesinlikle ağrı duyulmaz. Şayet kullanılan jel dişetinize sızarsa bu durumda o bölgede yanma hissi olur. Böyle bir durumda o bölge su ile yıkanır ve hassasiyet yok olur. Yapıldıktan sonra ise ilk 2 gün çok hafif bir hassasiyet olabilmektedir. Bu hassasiyeti minimuma indirgemek için ise, işlemden sonra flor uygulanır ve florlu diş macunu önerilir.

Yıllardır yapılan araştırmalar, beyazlatma yöntemlerinin hem güvenli hem de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Yapılan önemli klinik ve laboratuar testleri, bugün piyasada bulunan çeşitli ürünlerin diş veya diş eti üzerinde hiçbir yan etkisinin olmadığını göstermiştir.