Protez; ağızda kaybedilen diş veya dişlerden dolayı oluşmuş boşluğu doldurmak, çiğneme işlevini yapabilmeye yardım etmek, özellikle ön diş kaybıyla görülen konuşma bozukluğunu düzeltmek, dudak ve yanakları destekleyerek bu dokuların çökmesini engellemek ve estetik bir görüntü kazandırmak amacıyla yapılır. Sabit protezler; doğal dişler, diş kökleri veya dental implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafından çıkarılmayan protezlerdir.

Sabit protez yapımında metal destekli porselen veya tam seramik sistemleri (Zirkonyum) kullanılmaktadır. Metal destekli porselenlerin yüksek dayanıklılık ve estetik gibi olumlu özelliklerinin yanı sıra diş eti sınırında bazen metalin görünebilmesi nedeniyle estetiği olumsuz etkileyebilmesi ve kullanılan metal alaşımına bağlı alerjik reaksiyonlar gelişebilmesi gibi dezavantajları vardır. Günümüzde bu dezavantajları ortadan kaldıran ve daha doğal, estetik bir görünüm sağlayan tam seramik sistemleri özellikle ön bölge restorasyonlarında metal destekli porselenlere nazaran daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi estetik diş hekimliği bölümünde yer almaktadır.

Köprü Protezi

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, boşluğa komşu dişlerden destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.

Kuron Protezi

Kuron Protezi, çürük, travma ve aşınma gibi herhangi bir nedenle dişlerde aşırı madde kaybının olduğu durumlarda yapılan ve altındaki hasar görmüş dişi her taraftan saran ve dişe yapıştırılan sabit bir protez türüdür. Böylelikle kalan hasarlı diş dokusu korunmuş olur. Bunun yanında bozulan estetiğin düzeltilmesinde, kaybedilmiş çiğneme fonksiyonunun yeniden kazandırılmasında, yeterli diş desteği olmayan büyük dolgulu bir dişin restorasyonunda, dişler arasındaki aralıkların (diastemalar) kapatılmasında, renkleşmiş veya şekil bozukluğu bulunan dişlerin düzeltilmesinde uygulanır.

Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde diş eti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir ve çene eklemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Eğer uzun süre bu boşluk restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir. Bir veya daha fazla diş eksikliğinde çiğneme, konuşma gibi fonksiyonların yerine getirilmesi biraz daha zorlaşır. Bir köprü protezi yüzün doğal şeklinin korunmasında ve dudak-yanağın desteklenmesinde yardımcı olabilir.

Diş eksikliklerinde, dişsiz bölgenin büyüklüğü göz önünde bulundurularak protez planlaması yapılır. Köprü protezi yapılacağı zaman dişsiz bölgeye komşu sağlam dişler destek olarak kullanılır. Bu durumda köprü tasarımının gereği ve dişsiz boşluğa komşu sağlam dişlerle karşı çenedeki dişler arasında protezin kalınlığı kadar yer açmak için dişten bir miktar aşındırma yapmak gerekmektedir. Komşu dişlerde aşındırma yapılması istenmiyor ise implant tedavisi en doğru yaklaşım olacaktır.