Laminate veneer uygulamaları; gülüş tasarımı yapmak ve kusursuz bir gülüş kazandırmak için son yıllarda en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi ile dişler arasındaki açıklığı (diastemalar), dişlerdeki renkleşmeleri, aşınmayı, kırıkları ve hafif çapraşıklıkları gidermek mümkündür. Çok ince olması, metal içermemesi ve ışık geçirgenliğinin mükemmel olması ile doğal dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar vermektedir.

Kompozit Laminate Veneer

Kompozit dolgu materyali ile klinik ortamında çürük, kırık ya da çentikli dişlerin onarılması, dişler arasındaki açıklıkların kapatılması, dişlerin şekil ve renklerinin değiştirilmesi olarak tanımlanır. Kolay ve ucuz bir uygulamadır. Uygulaması sırasında dişte ya çok az aşındırma yapılır ya da hiç gerek duyulmaz. Çoğunlukla estetik gereksinimler için kullanılır. Uzun ömürlü olmamaları, renkleşme, aşınma, kırılma ve uzun dönemde estetiğinin azalması nedeniyle günümüzde artık porselen laminate veneerler tercih edilmektedir.

Porselen Laminate Veneer

Porselen laminate veneerler, dişlerin sadece ön yüzeyinden minimum aşındırma yapılarak, laboratuvar ortamında hazırlanan porselen yapraklardır. Çok ince (0,3,- 0,5 mm) kalınlıktaki bu yapraklar istenen renk, boy ve formlarda özel hazırlanmakta ve dişin ön yüzeyine özel bir malzemeyle yapıştırılmaktadır. Bu yöntemde klasik porselen kuronlardan farklı olarak dişten çok az mine dokusu aşındırılır. Bu sebeple yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavi şeklidir.

Tedavi süresi diş eti problemi yok ise kısadır. 2 ya da 3 seansta yepyeni bir gülüşe kavuşabilirisiniz. Doğru endikasyon, doğru teknik ve iyi bir gülüş dizaynı ile yapıldığında çok doğal bir görünüme sahip estetik uygulamalardır. Işık geçirme özelliği mükemmel olduğu için doğal dişten ayırmak mümkün değildir. Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez. Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat mineye tam olarak yapıştırıldığında, direnci çok yükselir. Aşınmaya karşı direnci yüksektir. Yüzeyinin pürüzsüz olması nedeniyle bakteri plağı tutulumu daha az olur. Çevre dokularla biyolojik uyumları çok iyidir.

Uygulama sırasında ağrı ya da acı hissedilmez. Tedaviye başlamadan önce dişlerin ve diş etlerinin bir miktar uyuşturulmasına ihtiyaç duyulabilir.

Çenedeki kapanış bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma, diş sıkma ve gıcırdatma gibi kötü alışkanlıklar, ileri derecede diş eti hastalıklarının varlığı, kötü ağız hijyeni, yeterli ve sağlam diş dokusunun bulunmaması gibi durumlarda bu uygulama yapılamaz.

Bonding materyali, kompozit dolguların dişe tutunmasını sağlar ve porselen restorasyonların yapıştırılmasında bağlayıcı ajan olarak kullanılır. Günümüzde, medyada sıkça karşımıza çıkan konuların başında bonding uygulaması gelmektedir. Maalesef bazı diş hekimlerinin yanlış ve eksik tarifleri sonucu bu uygulama hastalar tarafından yeni bir keşifmiş gibi algılanmaktadır. Bonding uygulaması diye bir tedavi yoktur. Yapılan işlem aslında kompozit veneer olarak adlandırılır.